Novecošanās process Novecošanās process un ar to saistītie faktori Dzīva organisma sistēmas izturība pamazām samazinās ne tikai laikam ritot, bet tajā notiekošo ķīmisko reakciju rezultātā. Ja mēs varam kontrolēt šo kaitīgo reakciju ātrumu, tad varam aizkavēt novecošanās procesu. Novecošanās process ir cieši saistīts ar glikozilācijas procesu, kas notiek tad, kad olbaltumviela reaģē ar cukuru un tā rezultātā izstrādājas brīvie radikāļi. Viens no galvenajiem procesiem, kas paātrina novecošanos, ir tas, ka skābekļa radikāļi izraisa izmaiņas cilvēka ķermeņa olbaltumvielās, kas pēc tam oksidēšanās rezultātā sabojājas. Pastāv pieci faktori, kas piedalās organisma novecošanās procesā brīvo radikāļu iedarbības rezultātā:
Šie pieci procesi veicina dzīvībai svarīgu šūnu sabrukšanu, bet katra iznīcinātā šūna Jūsu audos izraisa vēl lielāku organisma novecošanos. HOMOCISTEĪNS
Atsevišķi bojājumi, ko izraisījusi brīvo radikāļu oksidēšanās, var tikt laboti ar endogēnajiem fermentiem. Neviens cits papildu process nespēj novērst cukura modificētu fermentu veidošanos un labot šūnām nodarīto kaitējumu. Pārtikas produkti, kuriem piemīt antioksidantu īpašības, mūs pasargā no jebkurām slimībām kurās piedalās brīvie radikāļi un skābekļa reaktīvās formas. Brīvie radikāļi bez novecošanās procesa ir arī daļa no vairāk nekā 80 slimību attīstības mehānisma, starp kurām minama kardiopātija, vēzis, diabēts, artrīts, katarakta, Alcheimera slimība un daudzas citas slimības, tai skaitā vīrusu izraisītas. Antioksidanti samazina brīvo radikāļu graujošo iedarbību un ļauj šūnu savienojumiem un fermentiem atjaunot šūnas, samazinot olbaltumvielu modifikāciju ar skābekli pakāpi. Tomēr, neskatoties uz to, ka atjaunojošos fermentus pasargā antioksidanti, ja paaugstināta cukura līmeņa asinīs rezultātā ir nodarīts kaitējums, tad tas drīz kļūst par noteicošo faktoru. Ar novecošanās procesu saistītie faktori Skābju/sārmu līdzsvars organismā ir noteicošais šūnu metabolisma faktors. Lai organisms darbotos pareizi, pH līmenim ideālā variantā jābūt no 7 līdz 7,4. Toksiskie metabolisma atkritumi lielākoties ir skābi, tādēļ tie tiek izvadīti un organismā vairs neatgriežas. Atkarībā no pārtikas produkta veida un to skābuma vai sārmainuma pakāpes to ietekme uz šķidrumu šūnu iekšienē un šūnu matricu būs vai nu labvēlīga, vai kaitīga. Augsta atkritumu toksicitāte šūnu līmenī, piemēram, to, ko atstāj kolas veida dzērieni, to zemā pH līmeņa (2,4) rezultātā izraisa spēcīgu organisma paskābināšanos. Sabalansēts uzturs satur aptuveni 80% sārmainu produktu un aptuveni 20% skābu produktu. Visveselīgākais pH līmenis asinīs ir no 7,36 līdz 7,42 un jebkura saslimšana izpaužas ar vai nu augstāku vai zemāku pH līmeni. pH rādītāji siekalās un urīnā ir visplašākais un ekonomiskākais indikators pie jebkuras terapeitiskas ārstēšanas, ko saņem pacients. Pārbaudes nolūkos – uzlabojoties slimnieka stāvoklim, pH līmenim vienmēr ir jāpaaugstinās. Normāls pH līmenis urīnā svārstās no 7,0 līdz 7,5. pH ietekme uz antioksidantiem ir atkarīga no to molekulārās struktūras. Sārmaina pH vide negatīvi ietekmē tādu dabisku produktu molekulu antioksidantu spēju, kas satur flavonīdus, jo šie polifenoli, palielinoties pH līmenim, var nobloķēties, veidojot sāļus. Tomēr citu antioksidantu gadījumā – tādu kā askorbīnskābe, fumārskābe, salicilskābe, giberelskābe un pārējie skābjveidīgie antioksidanti - pH līmeņa paaugstināšanās var palielināt to antioksidantu spēju. Skābju antioksidanta neitralizācija ar sārmainajām molekulām palielina to reducējošo spēju sāļu rašanās rezultātā ar lielu jonu disociāciju, izšķīdinot ūdenī. |