01.02.2021

Glicirizīns neitralizē koronavīrusu SARS-CoV-2.

Tiešu glicirizīnskābes pretvīrusu iedarbību uz koronavīrusu SARS-CoV-2 ir pierādījuši zinātnieki no Duisburgas-Esenes universitātes un Rūras universitātes Bohumā (Vācija). Publikācijas pirmsdrukas versija pieejama https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.18.423104v1
Glicirizīnskābe ir dabisks triterpēnu grupas saponīns, kas tiek iegūts no lakricas saknēm. Izrādās, vīrusu pilnīgas bojāejas panākšanai pietiek ar nelielu un cilvēkam nekaitīgu glicirizīnskābes koncentrāciju. Glicirizīnskābe ir izraisījusi vīrusu bojāeju, nomācot SARS-CoV-2 vīrusam vitāli nepieciešamā enzīma proteāzes sintēzi.
Pēc Vācijas zinātnieku teiktā, glicirizīns ir klīniski novērtēts klīnisko pētījumu laikā un aprakstīts kā nekaitīga un labi panesama viela.
Tās farmakoloģiskās ietekmes izpausmes ir pretvīrusu, antioksidatīva un pretiekaisuma iedarbība. Šī ietekme padara glicirizīnskābi par izcilu kandidātu turpmākai izmantošanai klīniskajā praksē.Pēdējā laikā parādās aizvien vairāk publikāciju, kas veltītas glicirizīnskābes efektivitātei pret SARS-CoV-2 izraisīto infekciju. Interesenti ar tām var iepazīties, atverot saiti
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Glycyrrhizin+SARS-CoV-2&sort=date

GLICIRIZĪNSKĀBES IEDARBĪBA UZ KORONAVĪRUSU

2020. gada aprīlī Ķīnas zinātnieki žurnālā International Journal of Antimicrobial Agents publicējuši pārskatu par glicirizīnskābi, kurā tā ir nosaukta par vienu no visdaudzsološākajiem kandidātiem Covid-19 infekcijas ārstēšanai un profilaksei, jo in vitro ir pierādīta tās aktivitāte pret SARS-CoV. 

Pārskata autori raksta par glicirizīnskābes preparātu izmantošanas perspektīvām, pamatojoties uz to, ka tā var ietekmēt visus būtiskākos Covid-19 infekcijas patoģenēzes posmus.

Pēc autoru domām, glicirizīna modifikācijas var palīdzēt radīt jaunus efektīvākus SARS-CoV infekciju ārstēšanas līdzekļus. Proti, jau agrāk pierādīts, ka glicirizīnskābe kopā ar aminoskābēm, ar kurām tā spēj izveidot stabilus kompleksus, būtiski paplašina pretvīrusu aktivitātes spektru, darbojas arī pret gripas vīrusu A/H1N1 (Baltina 2015).
Jāatzīmē, ka gadsimtu gaitā iegūtā pieredze par lakricas saknes (glicirizīnskābes avota) izmantošanu tradicionālajā Ķīnas un Indijas medicīnā, kura ir pamatsastāvdaļa ar pretvīrusu iedarbību, kopā ar informāciju par inficēšanās riska samazināšanos netipiskās SARS pneimonijas uzliesmojuma laikā 2003. gadā, pamato glicirizīnskābi saturošo līdzekļu plašu izmantošanu Covid-19 infekcijas profilaksei un tagad jau arī ārstēšanai.

Agrāk, vēl 2003. gadā, Vācijā ir pierādīta tieša glicirizīnskābes pretvīrusu iedarbība pret koronavīrusa FFM-1 un FFM-2 klīniskajiem izolātiem no pacientiem ar SARS infekciju, un šī iedarbība ir bijusi pārāka par ribavirīna, 6-azauridīna, pirazofurīna un mikofenolskābes iedarbību. Šie dati ir publicēti žurnālā The Lancet (Glycyrrhizin, an active component of liquorice roots, and replication of SARS-associated coronavirus, J Cinatl, B Morgenstern, G Bauer, P Chandra, H Rabenau, H W Doerr", Vol 361, June 14, 2003)

Tāpat gliceretskābes un glicirizīnskābes pretvīrusu aktivitāti 2016. gadā analizējuši krievijas zinātnieki (Зарубаев В. В., Аникин В Б., Смирнов В. С. “Противовирусная активность глицерретовой и глицирризиновой кислот.” “Инфекция и иммунитет”, Т. 6, № 3. с. 199–206). Pēc gripas pētīšanas ZPI speciālistu domām, glicirizīnskābei ir raksturīga plaša spektra pretvīrusu iedarbība, arī pret koronavīrusu, herpesvīrusu, A tipa gripas vīrusu un vairākiem citiem vīrusiem.

Glicirizīns ir VIUSID un OCOXIN preparātu sastāvdaļa


Back to the list


Kā ar mums sazināties?
    REVDI PM SIA
tālrunis:
e-pasts:
adrese:
Reģ.N 40003423314
+371 67556696
info@revdi.lv
Katoļu 35, Rīga, LV1003
----0